Slideshow

2013 Rave Awards

Mpls.St.Paul Home is honored to recognize the architectural vision and excellence of the 2013 RAVE award winners.

of
  • Photo by Susan Gilmore
    New Edina Residence
  • Photo by Susan Gilmore
    New Edina Residence
  • Photo by the home owner
    Chagrin Falls Addition
  • Photo by the home owner
    Chagrin Falls Addition
  • Photo by Andrea Rugg
    '50s Refreshed
  • Photo by Andrea Rugg
    '50s Refreshed
  • Photo by TEA2 Architects
    Modern Mediterranean
  • Photo by TEA2 Architects
    Modern Mediterranean

New Edina Residence

New Home More than 3,500 square feet

TEA2 Architects

The Team
Tom Ellison, AIA, and Tom Van De Weghe

General Contractor
Choice Wood Company

Structural Engineer
Mattson Macdonald Young


Design Intent/Solution
Because the site of the home was void of any particularly dominant views, the homeowners charged the architect with creating a space that could provide its own connection with nature. The L-shaped plan that the team at TEA2 created provides access to the central courtyard from many rooms on the main floor, including the master suite, family room, and living room. This access encourages the homeowners to circulate freely between the indoors and out. TEA2 further reinforced the connection between outside and in by using rich textural materials such as limestone, granite, copper, and mahogany, resulting in a space that is airy, open, and cozily linked to the outdoors.

Judges' Comments
The introverted character of the home caught the eye and heart of our judges. Though it’s a larger home, the manner in which the home looks inward to the courtyard creates an intimate relationship with the outdoors and makes the home more relatable to visitors and our panel of judges. One judge said, “In terms of design logic and clarity, this is the clear winner.”




Chagrin Falls Addition

Remodel More Than 3,500 Square Feet

TEA2 Architects

The Team
Dan Nepp, AIA, CID, and Chris Strom, AIA

General Contractor
Alexandra Fine Homes


Design Intent/Solution
To save this 1877 Victorian farmhouse from demolition, the homeowners hired TEA2 to safely expand the home to accommodate a contemporary living space. Their charge was to triple the home's narrow design while honoring the integrity of the neighborhood that surrounds it. To do so, the team at TEA2 aligned many of the new spaces in a linear progression behind the old fa├žade. This linear arrangement allowed for light to enter the main living spaces from two directions, creating a warm and welcoming environment flooded with natural light.

Judges' Comments
I thought this was a very tight project,” said one rapt judge. The smooth juxtaposition of the farmhouse exterior and the modern interior unanimously caught the attention of each member of our panel. They were also impressed by the clever revision of the space into something fresh and interesting. “There’s an added layer to this home—a modern sensibility that made it wonderful,” added another judge.




'50s Refreshed

New Home More than 3,500 square feet

Rehkamp Larson Architects

The Team
Jean Rehkamp Larson, AIA, and Ryan Lawinger

General Contractor
Quality Home Transformations


Design Intent/Solution
With two busy parents, three energetic kids, and one lovable dog, this family turned to Rehkamp Architects to facilitate an open space for the comings and goings of many. Stemming from the home’s original 1940s and ’50s detailing, Rehkamp Larson’s team created an open kitchen and mudroom with accents that play off the existing period features. Equipped with a study desk for homework, the entire space is both functional and fun—resulting in precisely what the homeowners had wanted.

Judges’ Comments
It’s all about the details of this 1950s- inspired kitchen. The judges were impressed with everything from the smallest of details, such as the scalloped stove hood, to the overarching manner in which the architect created a livable space for a busy family of five. “The consistent architectural vocabulary throughout made this a winner in my book,” said one judge. The subtle ’50s cues made it fun, modern, and—most importantly—livable.




Modern Mediterranean

Remodel/Renovation Less Than 800 Square Feet

TEA2 ARchitects

The Team
Dan Nepp, AIA, CID, and Chris Strom, AIA

General Contractor
Choice Wood Company

Structural Engineer
Mattson Macdonald Young


Design Intent/Solution
As two devout Modernists living in a Spanish-Colonial home nestled among the Chain of Lakes, the homeowners challenged a team at TEA2 Architects to add a current yet fitting wine cellar and sunroom to the front of the home. The catch: to uphold the aesthetic of the neighborhood, while simultaneously creating a space that accommodated their contemporary taste. To create the desired effect, the architect maintained the original board-formed concrete foundation wall in the wine cellar and utilized a stained and polished concrete floor in the sunroom that is illuminated by a simple sculpted skylight above. The exterior of the space perfectly matches the traditional stucco walls; however, the new modern front door provides a glimpse to the modern interiors within.

Judges’ Comments
Though small, this room packs a serious punch. The judges recognized the way in which the architect created a space that is both “clean and slick,” but also fits with the home. “It’s a very serene room that took the sunroom quality from the home and contemporized it,” said one judge. Added another: “It’s the perfect combination of indoor and outdoor light. I would want to live in that room.”

Comments